Dziś wrzucam klasyczny przepis na babeczki, który prezentowałam uczestnikom warsztatów, jakie prowadziłam kilka dni temu w Sosnowcu (więcej opowiem w następnej notce). Babeczki zawsze wychodzą i są naprawdę pyszne! A z dodatkiem truskawek (choć jeszcze niestety nie naszych, które są znacznie lepsze) smakują wyśmienicie!
Do tego prezentuję także przepis na krem (butter cream cheese frosting), który świetnie sprawdza się w przypadku babeczek. Bardzo ważne jest, by użyty twaróg był tłusty (powyżej 20% tłuszczu), zwarty, naprawdę dobrej jakości, inaczej krem nie wyjdzie - będzie wodnisty i rozpłynie się po babeczce, zamiast stworzyć ładny wzorek.
Składniki (na 10-12 sztuk):
- 1 kopiata szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu/pasty
- 10-12 truskawek
Składniki na krem:
- pół kostki miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 kg tłustego twarogu mielonego (polecam Mój Ulubiony z Wielunia)
- odrobina różowego lub czerwonego barwnika
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w jednej misce. Masło rozpuścić w rondelku. Mleko wymieszać z jajkiem, dodać masło i ekstrakt/pastę waniliową. Składniki suche i mokre wymieszać. Ciasto umieścić w formie wyłożonej papilotkami (wypełnić je do wysokości 2/3 formy), w środek wetknąć truskawkę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Dodać całość twarogu i krótko zmiksować - im dłużej będzie miksowane, tym rzadsze zacznie się robić, więc nie można przesadzić. Pod koniec miksowania dodać odrobinę barwnika.
Krem nakładać na wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką (klasyka to Wilton 2D lub 1M). Można udekorować dowolnymi posypkami. Smacznego!
o rety, jakie cudeńka! wyglądaja tak pięknie, cukierkowo..
OdpowiedzUsuńI love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies.
OdpowiedzUsuńCzy nadaje sie serek Philadephia? Jedyny dostepny tutaj gdzie mieszkam...?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej pasuje, jest odpowiednio tłusty. :-)
Usuń