Kiedy zobaczyłam przepis na tę babkę na blogu Piernikowa Chata, po prostu wiedziałam, że muszę ją zrobić! Wydawała mi się absolutnie idealna - piękna i wyrośnięta, a w dodatku zawierała nietypowy składnik - kisiel. A dokładniej bardzo dużo kisielu, cała szklanka! Byłam tak ciekawa, jaki może być efekt dodania go do ciasta, że jeszcze tego samego dnia zaopatrzyłam się we wszystkie składniki, a następnego już ją upiekłam.
O rany, ta babka jest przepyszna! Naprawdę genialna. Piaskowa, aromatyczna, słodziutka i śliczna. A w dodatku może występować w różnych wariantach smakowych, w zależności od smaku kisielu. No czego jeszcze można chcieć od babki?! Ja polecam i za przepis gorąco dziękuję!
Składniki:
- kostka (250 g) margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka (5 opakowań po ok. 40 g) kisieli truskawkowych lub dowolnych innych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 aromatu śmietankowego
- 200 g białej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 krople aromatu śmietankowego
- kilka truskawek do dekoracji
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie wmiksować żółtka i aromat. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Na koniec wmieszać na niskich obrotach miksera pianę z białek. Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy. Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Podgrzać mleko z masłem i rozpuścić w nim czekoladę. Następnie wmieszać aromat i cukier puder. Ostudzoną babę polać polewą i udekorować połówkami truskawek.
Apetycznie wyglada!Zjadlabym kawalek na sniadanie do kawki:)
OdpowiedzUsuńoch, wygląda tak pięknie... z tymi truskaweczkami tak wiosennie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na babkę, wygląda fajnie, ale ja nie uznaję kisielu w proszku, wolę zrobić go z owoców.
OdpowiedzUsuńładna dekoracja.
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny! Moja Mama kiedyś piekła coś podobnego, muszę wyciągnąć jej przepis :)
OdpowiedzUsuńto chyba najładniejsza babka jaką widziałam:D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) kiedyś piekłam "ciasto trójkolorowe" i właśnie ta warstwa z kiesielem smakowała mi najbardziej :P
OdpowiedzUsuń