Tę pyszną tartę z ciasta francuskiego przygotowałam dla marcowego numeru magazynu Lounge. Oprócz tarty znajdziecie tam również przepisy na batony granola i cytrusową sałatkę z soczystym kurczakiem. Tematyka tego numeru, czyli FIT, nie jest mi szczególnie bliska (co niestety po mnie widać ;-)), ale postanowiłam chociaż postarać się trochę odchudzić swoje potrawy. Czy mi się udało? Sprawdźcie, zapraszam!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (może być light)
- 500 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- mały jogurt naturalny
- jajko
- 150 g fety niskotłuszczowej
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie
wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć widelcem i wsadzić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka,
doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać starte ząbki czosnku. Odstawić do
wystudzenia, następnie wmieszać jogurt i jajko. Na podpieczone ciasto wyłożyć
szpinak, posypać rozkruszoną fetą i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Piec
jeszcze 15-20 minut, podawać lekko ciepłe, np. z dodatkiem sosu na bazie
czosnku i jogurtu.
Już od dawna zamiaruję zrobić taką tartę i nic! A tak uwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!!!
Świetna ta tarta, taka zielona ;) Połączenie szpinaku z fetą jest po prostu idealne. U mnie dziś zupa szpinakowa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w każdej postaci :) Tarta i szpinak to cudowne połączenie, pewnie jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/
MNIAM;D
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis i przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńFajnie by było, gdyś miała taką wtyczkę do drukowania postów, dzięki temu przpeisy fajnie się drukują i można je zabrać jako listę zakupów.
Jedną z takich wtyczek jest print friendly, jak w piszesz w googla to się pojawi.
Będę śledzić Cie na FB, bo ostatnio mnie naszło, żeby pogotować :)
Pozdrawiam
Evi