poniedziałek, 18 marca 2013

Pineapple upside-down cake Nigelli

Już od dawna miałam ochotę zrobić to ciasto! Wydaje mi się, że jest to taki amerykański klasyk. Zawsze podobał mi się efekt wizualny, jaki uzyskuje się poprzez odwrócenie ciasta po upieczeniu do góry nogami. Jest piękne! I, jak się dziś okazało, również pyszne. :-) Szczerze polecam!
Przepis od samej Nigelli (choć ciutkę przeze mnie zmieniony), więc nie mogło nie wyjść.

Składniki:
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 6 wisienek kandyzowanych 
- łyżka masła
- łyżka brązowego cukru (pominęłam)
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 120 mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki syropu z ananasów

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem, który następnie posmarować masłem i wysypać brązowym cukrem. Ułożyć plastry ananasy, a w otworach umieścić wiśnie kandyzowane. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka i zmiksować dokładnie. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać syrop z puszki, wymieszać. Wylać do wyłożonej ananasami formy, piec w 175 stopniach ok. 30 minut. Po wystudzeniu przewrócić do góry nogami i tak podawać.

2 komentarze:

  1. ale sie pieknie prezentuje. super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Nie wiem, czy to zasługa ciasta, czy Twoich zdjęć, ale mam ochotę oblizać monitor :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.