Za babkę kajmakową zabierałam się już od miesięcy. Zawsze jednak puszka kajmaku znikała tajemniczo, zanim zdołałam ją w tym celu wykorzystać. Tym razem zabrałam się do pracy od razu po zakupieniu nowej. I muszę przyznać, że babeczka wyszła fantastyczna - a przecież jakąś szczególną fanką babek nie jestem. Odpowiednio słodka, z lekko karmelowym posmakiem, podbitym dodatkowo solą z orzeszków (słodko-słone połączenia uwielbiam!), a w dodatku bardzo atrakcyjna wizualnie - będzie świetna także na wielkanocny stół. Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- puszka kajmaku (400 g)
- garść orzeszków solonych
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jajek wmiksować 3/4 puszki kajmaku oraz mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, stopniowo dodawać masę jajeczno-kajmakową. Margarynę rozpuścić, dodać do ciasta. Formę babkową wysmarować margaryną i wysypać mąką, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 50 minut.
Pozostały kajmak podgrzać z 2 łyżkami mleka, aż nabierze półpłynnej konsystencji. Wystudzoną babkę polać kajmakiem i posypać rozkruszonymi za pomocą blendera orzeszkami.
Nigdy nie jadłam takiej babki! Kajmak uwielniam, więc z pewnością by mi posmakowała i na jednym kawałku by się nie skończyło :) Do tego tak pięknie wygląda, super!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńJeśli kajmakowa, to dla mnie ideał!
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że tu trafiłam na takie pyszności!
Wygląda świetnie! Na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńtrafiłam przypadkiem a już 40tą minute spędzam na czytaniu przepisów i oglądaniu tych pyszności. WSZYSTKO NIEZIEMSKIE.
OdpowiedzUsuńa jedno pytanie: jakiego sosu pomidorowego (firma)zazwyczaj używa Pani do spaghetti? czy może jest oddzielnie przygotowywany?
-PB
o mamo rzeczywiście wyszła ci ta babeczka obłędnie:D:D:D:D a ja, że znam już ten smak, to ślinię się na jej widok podwójnie;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Mam tylko pytanie jak wielka jest forma na babkę ile powinna mieć średnicy?
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka do popołudniowej kawy. Wyszła znakomicie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń