poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sernik z Michałkami

Inspirację dla tego ciasta znalazłam na blogu Moje Ciacho, postanowiłam jednak zrobić sernik wg swojego własnego pomysłu. Muszę przyznać, że wyszedł mi bardzo fajny wypiek! :-) Jeśli więc chcecie skorzystać z mojej receptury - zapraszam, nie będziecie żałować. :-)

Składniki:
- 100 g herbatników maślanych
- 100 g solonych krakersów
- 80 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 50 g masła
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 12 Białych Michałków
- 6 tradycyjnych Michałków
- tabliczka białej czekolady

Herbatniki i krakersy zmielić w blenderze lub rozkruszyć wałkiem na ciasteczkowy piasek. Wymieszać z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Masą wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy o średnicy 24 cm.
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Stopniowo dodawać twaróg i miksować. Dodać roztopione masło, proszek budyniowy i kaszę mannę, ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy serowej. Na koniec wmieszać pokrojone Białe Michałki - każdego Michałka podzielić na ok. 10 kawałków. Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec ok. 60 minut - jeśli wierzch zacznie się spiekać, przykryć folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik polać rozpuszczoną białą czekoladą, następnie za pomocą tarki o dużych oczkach zetrzeć na wierch tradycyjne Michałki.

12 komentarzy:

  1. ooo zapowiada się ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo w gębie! każde z nich jest pyszne oddzielnie, a co dopiero po połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się znakomicie!:) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi byc pyszne!!!Mojego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega, wysyłasz pocztą, czy kurierem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, wygląda wspaniale i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojacie, michałki to moje ulubione czekoladki! aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie, dezeli chodzi o twaróg , to może to być taki gotowy ser do serników zmielony jaki jest dostępny np. w biedronce (kilogramowy) ?? kaszę mannę surową sypiemy tak??

    OdpowiedzUsuń
  10. Aha i jeszcze jedno pytanie- czy białe michałki były wystarczająco wyczuwalne w smaku?? w innych przepisach w internecie tak jak i w tym , na którym pani się wzorowała jest 12 michałków na 550 g sera, a tutaj na kilogram?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.