środa, 13 marca 2013

Aglio olio e peperoncino

Uwielbiam szybkie, włoskie makarony. Te nieszybkie właściwie też, ale tym razem pokażę Wam, jak zrobić coś naprawdę ekspresowego. Spaghetti aglio, olio e peperoncino to po prostu makaron z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką, a u mnie także z parmezanem. Do swojej wersji użyłam oliwy po pomidorach suszonych, która nadała makaronowi dodatkowego smaku. To danie szybkie, proste i niedrogie, a w dodatku naprawdę smaczne. Świetnie zaspokoi nagły, nawet duży głód.

Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- 6 łyżek oliwy z oliwek (można użyć oliwy po pomidorach suszonych)
- 50 g parmezanu

Makaron ugotować al dente. Czosnek drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę przekroić, usunąć pestki, pokroić na drobniutkie paseczki. Wrzucić na zimną oliwę i podgrzewać do czasu, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć - nie wolno dopuścić do jego zbrązowienia, wtedy robi się gorzki! Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, wymieszać, przełożyć na talerz. Posypać parmezanem, można także udekorować natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam, a jeśli jest jeszcze pikantny jak diabeł, to w ogóle jest dla mnie czad :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, chyba dzisiaj na obiad u mnie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest to! Naprawdę pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Osobiście dodaję więcej posiekanej pietruchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy z córką taka pastę, możemy jeść codziennie:)
    tylko mąż nie zadowolony bo bez miesa ;)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.