czwartek, 21 marca 2013

Babka kajmakowa

Za babkę kajmakową zabierałam się już od miesięcy. Zawsze jednak puszka kajmaku znikała tajemniczo, zanim zdołałam ją w tym celu wykorzystać. Tym razem zabrałam się do pracy od razu po zakupieniu nowej. I muszę przyznać, że babeczka wyszła fantastyczna - a przecież jakąś szczególną fanką babek nie jestem. Odpowiednio słodka, z lekko karmelowym posmakiem, podbitym dodatkowo solą z orzeszków (słodko-słone połączenia uwielbiam!), a w dodatku bardzo atrakcyjna wizualnie - będzie świetna także na wielkanocny stół. Polecam!

Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- puszka kajmaku (400 g)
- garść orzeszków solonych

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jajek wmiksować 3/4 puszki kajmaku oraz mleko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, stopniowo dodawać masę jajeczno-kajmakową. Margarynę rozpuścić, dodać do ciasta. Formę babkową wysmarować margaryną i wysypać mąką, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 50 minut.
Pozostały kajmak podgrzać z 2 łyżkami mleka, aż nabierze półpłynnej konsystencji. Wystudzoną babkę polać kajmakiem i posypać rozkruszonymi za pomocą blendera orzeszkami.

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej babki! Kajmak uwielniam, więc z pewnością by mi posmakowała i na jednym kawałku by się nie skończyło :) Do tego tak pięknie wygląda, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli kajmakowa, to dla mnie ideał!
    Jak dobrze, że tu trafiłam na takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. trafiłam przypadkiem a już 40tą minute spędzam na czytaniu przepisów i oglądaniu tych pyszności. WSZYSTKO NIEZIEMSKIE.
    a jedno pytanie: jakiego sosu pomidorowego (firma)zazwyczaj używa Pani do spaghetti? czy może jest oddzielnie przygotowywany?

    -PB

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo rzeczywiście wyszła ci ta babeczka obłędnie:D:D:D:D a ja, że znam już ten smak, to ślinię się na jej widok podwójnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Mam tylko pytanie jak wielka jest forma na babkę ile powinna mieć średnicy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babeczka do popołudniowej kawy. Wyszła znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo kusząco. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.