sobota, 2 marca 2013

Bounty Cake

Miałam ochotę na takie ciasto od wieków! Uwielbiam kokos, uwielbiam czekoladowe wypieki - byłam pewna, że cokolwiek z tego nie wyjdzie, będzie dobre. :-) I było! A nawet więcej - było przepyszne, więc tym bardziej polecam gorąco.

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- puszka mleczka kokosowego
- 1/3 kostki masła
- 1/3 szklanki mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao

Cukier, mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać. Dodać jajko, olej i mleko, zmiksować. Zaparzyć mocną kawę (2 łyżeczki rozpuszczalnej) w połowie szklanki wrzątku. Wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, piec w temperaturze 170 stopni ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Puszkę mleka kokosowego wstrząsnąć przed otwarciem (lubi się rozwarstwiać), przelać do rondelka i zagotować z wiórkami, następnie dodać masło. Gotować ok. 10 minut. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem, dodać do masy kokosowej, zagotować krótko. Wierzch przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wystudzić. Chłodną masę wyłożyć na ciasto czekoladowe.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder i kakao, wymieszać aż do dokładnego połączenia. Polać masę kokosową, udekorować wiórkami kokosowymi i całość wsadzić do lodówki, aby polewa zastygła.

8 komentarzy:

  1. UWIELBIAM BOUNTY! Ciasta w stylu tego pysznego batonika jeszcze nie miałam okazji próbować! Koniecznie muszę zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być ciekawe...Warto spróbowac...

    OdpowiedzUsuń
  3. Podzielam miłość do kokosa, dla mnie jak coś jest kokosowe to nie może być niesmaczne, wszystko zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, pyszne jednak polewa się rozwarstwiła i musiałam zrobic polewę z innego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta polewa zazwyczaj jest niezawodna, ale czasami jak pech to pech i nawet niezawodne przepisy potrafią zawieść. Cieszę się, że smakowało!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.